SAFETY FIRST 

Nadat het sociaal contact wekenlang on hold stond, kunnen mensen elkaar opnieuw ontmoeten. Door het goede weer en de heropening van de horeca doen we dat met z’n allen enorm gretig. Dat is begrijpelijk. Maar wanneer te laks wordt omgesprongen met de veiligheidsmaatregelen, vergroot dit het gevaar op een tweede golf. Dat moeten we ten alle tijden vermijden.

 

Steden en gemeenten kunnen hierin een enorme bijdrage leveren. Zij hebben immers een rijke hoeveelheid aan instrumenten om hun inwoners toch aan te sporen de veiligheidsmaatregelen te volgen. Daarbij is het belangrijk eerst te kijken naar preventieve en sensibiliserende maatregelen om zo gedeeld burgerschap aan te moedigen. Dit is immers de beste garantie dat inwoners verantwoord omgaan met de versoepeling van sociale contacten.

 

Dat kan door pro-actief de dialoog op te starten met bijvoorbeeld jeugdhuizen, horeca-zaken of organisatoren van evenementen. Gemeenten en steden hebben hier alvast ervaring mee via het veiligheidsoverleg. Maar dat kan ook door creatief aan de slag te gaan in de publieke ruimte. Denk maar aan Stan de Afstandsman die in Kortrijk erop toeziet dat de social distancing wordt nageleefd. Onderaan kunnen lokale besturen alvast een reeks inspirerende praktijkvoorbeelden vinden om op een sensibiliserende en creatieve manier mensen bewust te maken en zo het wij-gevoel aan te wakkeren.

 

Indien er echter hardnekkige overtreders zijn, is het uiteraard van belang kordaat op te treden en curatieve maatregelen toe te passen. Daarvoor hebben lokale besturen ook de middelen. De coronamaatregelen zijn namelijk afdwingbaar en kunnen door de lokale politie worden gehandhaafd en gesanctioneerd indien nodig. Dit kan bijvoorbeeld via het uitschrijven van GAS-boetes. Daarover vindt u hier alle informatie terug.

PRAKTIJKVOORBEELDEN